Vodacom-Red-VIP140x525
South African Super Rugby Franchises
Bulls

**************

Stormers

**************

Cheetahs

**************

The Sharks

**************

Lions

Click on any of the pictures to go to that franchise

Jean de VilliersBismarck du PlessisEben EtzebethWillie le RouxDuane VermeulenFive key members of the Springbok squad in 2013 will go head-to-head for the annual SA Rugby Player of the Year Award, while the Steval Pumas have been rewarded for their great form this season with nominations in four categories.

Springbok captain Jean de Villiers, the winner in 2008 who led South Africa to 10 victories in 12 Tests in 2013, will go up against Bismarck du Plessis, Eben Etzebeth, Willie le Roux and Duane Vermeulen for the most prestigious individual award in South African rugby.

sarugby

Etzebeth is also nominated in the category of Absa Young Player of the Year, where he will face stiff competition from fellow Springboks Pieter-Steph du Toit, Siya Kolisi and Jan Serfontein, as well as the fleet-footed Springbok Sevens and SA Under-20 star Cheslin Kolbe.

The award for Absa Coach of the Year is a straight three-sided shoot-out between Heyneke Meyer, Jimmy Stonehouse and Brendan Venter while the teams they respectively coached in 2013 – the Springboks, the Steval Pumas (Stonehouse also coached the SA President’s XV to victory in the IRB Tbilisi Cup) and The Sharks’ Absa Currie Cup side – are the three nominations for Team of the Year.

Pumas try-scoring ace Rosco Speckman has been nominated in two categories – Vodacom Cup and Absa Currie Cup First Division Player of the Year – meaning the Mpumalanga Rugby Union, winners of the Absa Currie Cup First Division and Vodacom Cup runners-up, has capped a great season with a total of four nominations.

Le Roux (Toyota Cheetahs), Vermeulen or Adriaan Strauss (Toyota Cheetahs) will be named Vodacom Super Rugby Player of the Year.

Seven players were nominated in two categories. They are Etzebeth, Le Roux, Vermeulen, Speckman, Kolbe (Young Player and Absa Currie Cup Premier Division Player of the Year), Seabelo Senatla (SA Under-20 and SA Sevens Player of the Year) and Fred Zeilinga (Vodacom Cup and Absa Currie Cup Premier Division Player of the Year).

“We’ve included various important stakeholders, including the media, public, administrators and the provincial and franchise coaches, in the voting process,” said SARU CEO Jurie Roux.

“The coaches play a vital role in the success of a team, so it is pleasing to see them involved in the voting process yet again. I think the nominees in the various categories are a fair reflection of what has been a very good year for South African rugby.

“Looking at the votes we got from the public, it is clear that our fans know their rugby. All the categories were hotly contested and I would like to wish the various nominees good luck for the Awards.”

The nominations for the Supersport Try of the Year Award will be finalised early in 2014 and the winners will be named at a glittering function at Gold Reef City in Johannesburg on 12 February next year.

 

All the nominations for 2013 (in alphabetical order):

SARU Rugby Player of the Year:

 1. Jean de Villiers
 2. Bismarck du Plessis
 3. Eben Etzebeth
 4. Willie le Roux
 5. Duane Vermeulen

 

Absa Young Player of the Year:

 1. Pieter-Steph du Toit
 2. Eben Etzebeth
 3. Cheslin Kolbe
 4. Siya Kolisi
 5. Jan Serfontein

 

Absa Team of the Year:

 1. Steval Pumas (Vodacom Cup, Absa Currie Cup First Division)
 2. The Sharks (Absa Currie Cup)
 3. Springboks

 

Absa Coach of the Year:

 1. Heyneke Meyer (Springboks)
 2. Jimmy Stonehouse (Steval Pumas)
 3. Brendan Venter (The Sharks Absa Currie Cup)

 

SA Under-20 Player of the Year:

 1. Jacques du Plessis
 2. Cheslin Kolbe
 3. Seabelo Senatla

 

SA Sevens Player of the Year:

 1. Cornal Hendricks
 2. Frankie Horne
 3. Seabelo Senatla

 

Vodacom Super Rugby Player of Year:

 1. Willie le Roux (Toyota Cheetahs)
 2. Adriaan Strauss (Toyota Cheetahs)
 3. Duane Vermeulen (DHL Stormers)

 

Vodacom Cup Player of the Year:

 1. Marnitz Boshoff (MTN Golden Lions)
 2. Rosco Speckman (Steval Pumas)
 3. Fred Zeilinga (The Sharks XV)

 

Absa Currie Cup Premier Division Player of the Year:

 1. Cheslin Kolbe (DHL Western Province)
 2. Scarra Ntubeni (DHL Western Province)
 3. Fred Zeilinga (The Sharks)

 

Absa Currie Cup First Division Player of the Year:

 1. Alshaun Bock (SWD Eagles)
 2. Tiger Mangweni (EP Kings)
 3. Rosco Speckman (Steval Pumas)

 

Note:

Other awards that will be presented on 12 February 2014 are in the categories of SARPA Players’ Player of the Year, Supersport Try of the Year, Coca-Cola Craven Week Player of the Year, Marriott Referee Award, Women’s Player of the Year and Cell C Community Cup Player of the Tournament.

17 Responses to SA Rugby Awards – Nominations

 • 1

  To me, it goes like this:

  SARU Rugby Player of the Year: Duane Vermeulen
  Absa Young Player of the Year: Cheslin Kolbe
  Absa Team of the Year: Steval Pumas (Vodacom Cup, Absa Currie Cup First Division)
  Absa Coach of the Year: Heyneke Meyer (Springboks) or Jimmy Stonehouse (Steval Pumas)
  SA Under-20 Player of the Year: Cheslin Kolbe
  SA Sevens Player of the Year: Frankie Horne
  Vodacom Super Rugby Player of Year: – Difficult to pick… would actually have picked Morné Steyn but he’s not on the list, so make it shared by Willie le Roux & Duane Vermeulen
  Vodacom Cup Player of the Year: Marnitz Boshoff (MTN Golden Lions)
  Absa Currie Cup Premier Division Player of the Year: Cheslin Kolbe (DHL Western Province)
  Absa Currie Cup First Division Player of the Year: A number of the Pumas could do for me… Coenie van Wyk is one I would have had on the list, he’s not though, so I’ll give it to Rosco Speckman (Steval Pumas)

 • 2

  hmmm, Arno Botha not even mentioned. Agree with GBS on Morne Steyn.

 • 3

  my nominees for Vodacom Super Rugby Player of the year would be: Adriaan Strauss, Arno Botha, Philip van der Walt

 • 4

  2 @ leon:
  Ek dink die mense vergeet te gou… tot driekwart deur die jaar was ‘n ou soos Arno Botha fantasties, is toe beseer (uit die oog, uit die hart), terwyl ‘n ou soos Kolbe later spoed gevang het en gevolglik verskeie kere genomineer is.

  Dis soos die klomp Stormers & Sharks ondersteuners wat so lekker daarop gewys het die Blue Bulls is so sleg in die Curriebeker… maar vinnig vergeet het die Bulls het 2de op die overall Log gekom in Super Rugby, terwyl hulle eie spanne onderskeidelik 7de en 8ste was… uit die play-off’s. So, vir 2 derdes van die jaar was die Bulls beter en die 1 derde van die jaar, in ‘n afgewaterde Curriebekerreeks was die Blue Bulls slegter daaraan toe.

  Kyk bietjie mooi, nie EEN van die ouens wat na oorsee vertrek het, is genomineer nie… niks!

  Maar nouja, die awards is darem goed om erkenning te gee aan uitsonderlike prestasies.

 • 5

  @ grootblousmile:
  Ek so opgelet ja. Hoe werk die nominasie prosess? Wie doen die nominasies? Teen watse kriteria word hulle gemeet?

 • 6

  5 @ leon:
  Vet alleen weet, ek het nie die nominasieproses gevolg nie.

 • 7

  @ grootblousmile:
  Ek was ook onder die indruk dat Brendan Venter DOR was by die Sharks, nou sien ek hy is as coach genomineer.

  Dink dis maar beter dat ons nie weet hoe werk die nominasies nie. smile and wave.

 • 8

  7 @ leon:
  Hy was so ‘Hybrid’ coach… bietjie coach, bietjie DOR.

  Soos jy sê, smile and wave….

 • 9

  Have you guys noticed how many of the nominees were injured for parts of the year?

  So, the question is whether they performed better because they got some rest inbetween, or whether they just generally put their bodies in harm’s way more than some others?

 • 10

  @ grootblousmile:
  Was Duane Vermeulen nie meeste van super rugby beseer nie? Ek onthou daar was so iets toe met gebrek aan game time vir die bokke gekies is.

 • 11

  10 @ leon:
  Ja, Duane was lank beseer… so ook Eben Etzebeth aan die begin van 2013… Bissie was ‘n ruk lank uit.

  En dan natuurlik was Pieter-Steph du Toit ook redelik lank uit laat in die jaar, tot naby die einde van die Curriebeker.

 • 12

  @ grootblousmile:
  Jy het ‘n punt daar beet. So is dit die rus of krag conditioning wat hulle in daai tyd gedoen het.

 • 13

  @ leon:
  Die Sharks het die jaar meer beserings gehad as vorige jare. Was daar nie ‘n artikel in die begin van die jaar dat hulle meer op spoed in die voor seisoen gekonsentreer het as op krag nie? Ek verbeel ek het so iets gelees. Die bulle het ook baie meer beserings gehad vandat Basil weg is.

 • 14

  13 @ leon:
  Mens sal die dinge moet begin ontleed… speler vir speler, span vir span… en kyk watter tipe kondisionering veroorsaak of verhoed beserings.

  Die Springbokke het lykmy minder beserings gehad in 2013… en weer kom Basil Carsis se naam ter sprake.

  Ek dink ek en jy moet ‘n mental note maak en hiervoor spesifiek uitkyk in 2014…

 • 15

  @ grootblousmile:
  Fiksheid en krag oefen is een van my passies. Ek doen baie conditioning kursusse saam met conditioning coaches en ek luister maar as hulle praat oor wat vir hulle werk en nie werk nie. Basil word self in NZ as een van die beste rugby conditioning coaches beskou.

 • 16

  15 @ leon:
  Ek hou ook van Basil Carsis… maar ek glo tog dat die All Blacks beter gekondisioneerd was as die Springbokke in 2013… vandaar die feit dat hulle so goed vertoon het in die laaste 20 minute van elke Toets en spesifiek die Toetse teen die Bokke.

  Die vraag wat direk daaruit vloei is of die Springbokspelers goed genoeg gekondisioneer by die Springbokke aankom vanaf die Unies / Super Rugby Franchises / Clubs of nie… met ander woorde, lê die probleme nie reeds by hulle toestand VOORDAT hulle by Heyneke en die Bokke aankom nie?

  As dit nie die geval is nie, het Basil so paar vrae om te antwoord!

  Ek is nou nie juis ‘n vreeslike fiksheidsguru nie, ek het so automatiese ingeboude fiksheid en ag myself gelukkig dat ek so maklik weer in en uit sport kan beweeg, sonder om die ou lyf te ooreis. Sommige ouens moet moer hard werk en bloed sweet om weer in kondisie te kom, vir my is dit altyd pismaklik.

  Ek dink dit wissel ook so tussen spelers en verskillende spelerposisies…. en dis miskien ook hoekom sekere ouens makliker beseer word as ander…. maar blote stamina is ‘n suiwere kondisioneringstoestand… en dis wat wys in die laaste 20 minute van ‘n game.

 • 17

  @ grootblousmile:
  Jy is reg. al die unies se conditioning coaches sal moet saam werk. Basil kan dit nie in 1week reg maak nie. Hopelik kan hy bietjie insae hê in die gekontrakteerde Bokke se fiksheid.Marshalls World of Sport
Rugby-Talk Super Rugby 2014

Pool Name: Rugby-Talk Super Rugby 2014
Pool Code: crowpore

Rule: You HAVE TO BE REGISTERED (as a Subscriber here on www.rugby-talk.com) to be eligible for acceptance in the Rugby-Talk pools on SuperBru.

The Pool is now CLOSED for Applications.Bam Advert