Vodacom-Red-VIP140x525

South AfricaThe South African Rugby Union (SARU) on Monday confirmed the names of 10 Springboks who were awarded long-term national contracts in August this year, which will see them remain in South Africa until the end of 2015.

sarugby

SARU CEO Jurie Roux said this was the first step in ensuring a core of top players remain in South Africa, and that the process of contracting more players for 2014 and 2015 is already in place and will be completed in agreement with the South African Rugby Players Association (SARPA).

“This is all part of our long-term planning to ensure we retain key Springboks in South Africa as we prepare for the Rugby World Cup in England in 2015,” said Roux. “The door is by no means shut for any other players to be awarded national contracts for the next two seasons.

“To us, it’s important to do what is best for the Springboks and South African rugby. We are doing everything in our power to keep players in South Africa and reward them accordingly. The players, through SARPA, are fully part of the process to ensure the best possible workable model of remuneration.

“Obviously we have some limitations. We’re working with the provincial unions, but times are tough financially and in some instances we simply can’t compete with what players are offered to play abroad. We’re also not in a position to contract 40 to 50 top players, although it would be ideal if we could do that.”

 

The 10 Springboks who were awarded long-term contracts are: Willem Alberts (loose forward), Jean de Villiers (centre), Bismarck du Plessis (hooker), Jannie du Plessis (prop), Eben Etzebeth (lock), Siya Kolisi (loose forward), Tendai Mtawarira (prop), Frans Steyn (utility back), Adriaan Strauss (hooker) and Duane Vermeulen (No 8).

5 Responses to 10 Springboks given long-term SARU contracts

 • 1

  FRANS STEYN……………….FRANS STEYN. Ek verstaan nie werklik wat by SARU aangaan nie. Siende dat FRANS STEYN ‘n bok kontrak kan kry dan gaan ek ook sommer vandag aansoek doen. Want jy hoef glad nie nie goed te wees nie en ook glad nie op form te wees om ‘n BOK kontrak by SARU te kry nie.

 • 2

  @ Timothy Bornman:
  Dit is eerlik die laaste ou wat ek sou kontrak gee

 • 3

  Look, I understand if one gives the prime Springboks, who will DEFINATELY feature in every Springbok side a contract, even a long one if needed too.

  But tell me just where Frans Steyn has featured recently or will feature in a Springbok side in future.

  Will he lift Jean de Villiers out of the No 12 or captaincy berth… or will he even be on the bench as centre cover. OK, if not at centre, will he meke the run-on side as fullback (even though he prefers playing centre)… and if so at the expense of which fullback… Zane, Lambie, Aplon, Willie le Roux?

  In addition his form is way down… will he even make a Springbok Group, certainly did not for this tour.

  I am stumped that he got a contract, but that more deserving players like Francois Louw or Jan Serfontein or Bryan Habana or for that matter JJ Engelbrecht did not get one…. not that I say Jan or JJ deserves long term contracts.

  The only reason I can think of is to prevent a chap like Fransie from going abroad again… and in that case it is totally the wrong reason for the contract.

 • 4

  @ superBul: Hahaha. Ja nee kyk. Hy sou nie my laaste speler gewees het nie, want ek sou hom glad nie een gegee het nie. Ek reken dat ons genoeg senter in SA het wat 6 miljoen keer meer belowend is as Frans Steyn. kom ons noem gou ‘n paar, wat ook jonk is so ons sluit vir JDV uit. Juan De Jongh, JJ Engelbrecht, Jan Serfontein, Damien De Allende, Louis Ludik. So dis hoekom ons talent verloor, want hulle hammer op “WONDERBOYZ” van 5 en 6 jaar terug.
  @ GBS: As die rede is om hom hier te hou, dan is daar groter fout in ons rugby as wat ons dink. Die probleem is dat SARU in die pund seats sit en net doen wat hulle wil. Ek sweer dat hulle nie eers rugby kyk nie. Ons verloor reeds so baie jonger talent as gevolg van hulle ongelooflikke swak besluit neming. Die Bulle onderandere het ook nou jong senter wat weg gaan wat ek reken baie belowend kon wees as hy net kans kon kry.

  Maar nou ja, dis hoekom ons seker nie in daai poste sit nie, want ons dink seker te logies. In my opinie dink ek dat die hele bok kontrak ding geskrap moet word en spelers moet weer hulle plekke verdien. Nie net in die span gegooi word omdat hulle ‘n bok kontrak het nie. Want wat hierdie nou beteken met Frans Steyn is dat hy iewers in gem@er gaan word ten koste van spelers wat op form is.
  Dis hierdie tipe goed wat my negatief maak van rugby, as hulle nie met hulle KWOTA k@k kom nie dan gee hulle sommer vir enige iemand bok kontrakte.
  Alles moet gejustify word en daar is niks wat ‘n bok kontrak tot 2015 vir Frans Steyn justify nie.

  HIERDIE IS BLOTE FAVOURITISM! En dis is siek en swak.

 • 5

  Ek stem julle. waar is die dae van Springbok proewe!! Ek onthou nog hoe het ek en my pa die proewe gaan kyk en laat ek vir julle se dit was van die beste rugby wat mens kon sien. elke liewe speler het sy hart uitgespeel vir ‘n plek in die Springbok span.

  Almal weet die speleres se form is van tyd tot tyd maar af en dan moet jy vir jou plek speel, nie net op jou vorige accolades roem nie!!!!

  Bring terug die springbok proewe!!!!!!
  Please


SAAAC

Bam Advert


Bornman Graphic